Rotax Max Challenge Grand Finals 2021

 

ROTAX MAX CHALLENGE GRAND FINALS 2021

 

Vanwege de COVID-19 pandemie kon in 2020 de Rotax Max Challenge Grand Finals geen doorgang vinden. In 2020 stond dit event ook al gepland om in Bahrain door te gaan maar werd, uit voorzorg, al tijdig verplaatst naar Porti Mao (POR). De voorbereidingen werden getroffen en het zag er in September/Oktober naar uit dat het event door kon gaan omdat de COVID-19 cijfers gunstig waren. Tot op het laatste moment er in de regio weer grote uitbraken waren te constateren en het event tóch geen doorgang kon vinden. Voor de organisatie een gigantische strop maar zeker ook voor de gekwalificeerde deelnemers was dit drama. Zij hadden immers een heel jaar lang moeten presteren om het felbegeerde ticket te bemachtigen. Iets dat in 2020 nog een hele uitdaging bleek te zijn doordat er wedstrijden continue verschoven werden. 

Eenvoudig het ticket meenemen naar 2021 was geen optie, vanwege de leeftijden van de deelnemers. 

Gelukkig werden de deelnemers door Rotax BRP enigzins gecompenseerd! Iedere gekwalificeerde deelnemer kreeg een voucher ter waarde van € 500,00 om dit in 2021 te spenderen aan een RMC wedstrijd naar keuze.

 

Al snel kwam het nieuws naar buiten dat Rotax BRP hoe dan ook de Grand Finals in Bahrain wilde organiseren in 2021! Dit is natuurlijk weer een risico en uitdaging, maar opgeven is geen optie. De datum werd later gecommuniceerd en men nam het zekere voor het onzekere: zo laat mogelijk in het jaar! 

De Rotax Max Challenge Grand Finals van 2021 gaat dit jaar door van 12 tot en met 18 december in Bahrain op het Bahrain International Circuit. Het circuit is voornamelijk bekend van de jaarlijks terugkerende F1.

E-Karts primeur

 Word jij de 1ste E-kart Wereld Kampioen? 

Bahrain heeft de primeur om de 1ste E-kart kampioen te mogen leveren. Reeds enkele jaren is Rotax wereldleider in het E-kart concept. De evolutie is nog volop gaande maar de resultaten zijn nu al verbluffend te noemen. Veel inovatie wordt er gehaald tijdens de demo-races die Rotax in de loop der jaren heeft gehouden. 

Meedoen?

U heeft de mogelijkheid om zich aan te melden voor de Rotax Max Challenge Grand Finals E-kart divisie. Zoals beschreven vindt de Grand Finals plaats in Bahrain. 

Klik hier voor meer informatie!

 

 

 

Team Belgium

Al vanaf het allereerste begin in 2000 (Puerto Rico) is Team Belgium aanwezig met haar beste Rotax Max deelnemers. Waren het in deze begin jaren enkel de Senior Max en Master Max deelnemers die aanwezig waren, in 2003 maakt ook de Junio Max klasse zijn opwachting. In 2004 komen ook de geschakelde karts van Rotax, de DD2 klasse (toen nog RM1) naar de Grand Finals. In 2015 staan de Micro Max en Mini Max als demo klasse op het programma, om in 2016 definitief een vaste waarde te worden voor de Rotax Max Challenge Grand Finals.

 

Tegenwoordig staan er maar liefst 360 deelnemers op de grid. Een ongekende hoogte!

Om namens Team Belgium mee te kunnen racen dient men kampioen te worden in een Rotax klasse. Dit kan op nationaal niveau tijdens het Rotax Max Belgium kampioenschap, de BNL Karting Series, de Rotax Max Challenge International Trophy of het Europees kampioenschap, de Rotax Max Challenge Euro Trophy, te winnen. Verder dient men een Belgische licentie te hebben.

 

 (de tickets van 2021 voor Bahrein zijn zeer geliefd...)

In de ruim 20 jaar dat de Grand Finals plaatsvinden zijn er bescheiden successen geweest voor de Belgische deelnemers.

De 1ste Belg die het podium wist te bereiken tijdens de Grand Finals was Alexandre Engels. Hij werd 3de in de klasse DD2 (RM1) in 2005 in het exotische Maleisië.

Een jaar later, in Portugal, is Jorrit Pex die namens België kampioen wordt in de klasse Junior Max.

In 2007 wordt wederom een Belg kampioen. Dit keer in de klasse DD2. Zijn naam: Christophe Adams. Hij zegeviert in de Verenigde Arabische Emiraten op het circuit van Al Ain Raceway.

In 2009 zien we de naam van Christophe Adams alweer in de archieven naar boven komen. Dit keer wordt hij kampioen in Egypte in de klasse Senior Max Masters.

Maik Barten, die in 2010 voor België uitkomt, wordt 2de in de klasse DD2 als de Grand Finals plaatsvinden in La Conca (IT).

In 2011 keren de Grand Finals wederom naar Al Ain terug. Het zou voor Danny Brand goed uitpakken. Een keurige tweede plaats in de klasse DD2 is zijn resultaat.

(Danny Brand 1ste van links)

 

Mathias Detige wordt in 2012 derde in de klasse Senior Max als de finales in Porti Mao, Portugal verreden worden.

(Mathias Detige, 3de plaats)

 

In een verregende Finale in 2014,  is het Max Timmermans die op een keurige derde plaats weet te eindigen in Valencia in de klasse Junior Max.

Als het circus neerstrijkt in Porti Mao, het is dan 2017, worden er twee successen geboekt. Luca Leistra wordt 3de in de klasse Junior Max en Felix Wargé komt een halve kartlengte te kort om kampioen te worden. Een verdienstelijke tweede plaats blijkt op dat moment slechts een troostprijs. 

(Felix Wargé, 2de plaats)

(Luca Leistra, 3de plaats)

 

Als Rotax BRP aankondigt om in 2018 de grote plas over te steken is iedereen in een jubel stemming. De Grand Finals gaan door in Recife (Brazilië). Het circuit ligt de deelnemers van de lage landen zeer goed. Nederland pakt maar liefst 5 podium plaatsen. België mag in dat jaar zeer trots zijn op de 'Blond God from Belgium' Douwe Dedecker. Hij stuurt zijn Micro Max kart naar een 2de plek.

(Douwe Dedecker, 2de plaats)

Douwe Dedecker is dus momenteel de laatste podium winnaar voor België. Wat de Grand Finals in Bahrain gaan worden voor onze landgenoten? We zullen het snel te weten te komen als op 18 december de checkered vlag zal neerdalen op het prachtige circuit van Bahrain.

 

Wat er nog ontbreekt aan de palmares van Team Belgium is de nation cup. In 2015 waren we er vlak bij! Zal het in Bahrain dan wel lukken?

 

Team Belgium 2021

De volgende deelnemers vertegenwoordigen België in 2021 tijdens de 21ste editie van de Rotax Max Challenge Grand Finals:

 

Micro Max

Yenthe die pas in 2020 is begonnen met wedstrijd karten wist zich afgelopen jaar ook al te kwalificeren voor de Rotax Max Challenge Grand Finals maar vanwege COVID-19 was de teleurstelling groot toen bleek dat deze niet kan doorgaan. De Limburger toonde echter karakter en verdiende tijdens de laatste Belgian Max Challenge zijn deelname ticket.

(Yenthe, vergezeld door zijn mama Nancy, papa Yves en promotor van Rotax Belgium, Dave Ritzen)

Mini Max

Opgelet!! Deze jongen heeft talent. Het zal de allereerste deelname zijn voor Mateja aan de Rotax Max Challenge Grand Finals. De 12 jarige (ten tijde van het event) Schildenaar wist zijn ticket te behalen via de BNL Karting Series. Of hij kans maakt op het overwinning staat bijna gelijk aan dat Kerstmis op 25 december valt.  

(Mateja Radenkovic in het bijzijn van zijn coach/monteur Max Timmermans bij de uitreiking van de het GF ticket tijdens de BNL Karting Series)

Junior Max

De 15 jarige Kaï Rillaerts, Tremelo, is een karter met veel ervaring en een uitgebreide palmares. In 2020 én 2021 rijgt hij de ene na de andere overwinning aan elkaar. Naast Belgisch kampioen wordt Kaï ook Europees Kampioen. Door COVID-19 miste hij de deelname in 2020, maar dit jaar prolongeerde hij zijn Europese titel waardoor deelname wederom verzekert is.

(Kaï, direct na het prolongeren van zijn Europese titel, krijgt uit handen van Rotax Belgium promotor Dave Ritzen zijn deelname ticket voor de GF overhandigt).

Dit jaar maakte hij de overstap van de Mini Max klasse naar de Junior Max klasse. In het BMC seizoen toonde hij zijn klasse om achter Kaï Rillaerts het deelname ticket op te eisen.

Voor Vic zal het zijn 1ste Grand Finals deelname zijn.

 

Senior Max

 Deze 20-jarige piloot uit Wervik kent de klappen van de Grand Finals. Hij nam immers al deel aan de Grand Finals toen deze in 2018 in Brazillie plaatsvonden. Victor haalde zijn ticket dit jaar tijdens de BMC competitie. In Bahrain kan hij wel eens voor een verassing gaan zorgen!

 

DD2

Hasseltenaar Vanparijs is geen onbekende in de kart- én autosport. Glenn is één van de weinigen die het BNL Kampioenschap maar liefst drie keer wist te winnen, en hierdoor automatisch geklasseerd is voor de Rotax Max Challenge Grand Finals. Naast het karten is Glenn momenteel actief in de Porche Carrera Cup Benelux Serie en wist begin oktober beslag te leggen op de 2de plaats in het kampioenschap. 

(Glenn Vanparijs laat maar al te graag zien hoe trots hij is op het behalen van zijn derde titel in de klasse DD2 in de BNL Karting Series)

De uit Kontich afkomstige Dirickx kart pas 2 jaar op hoog niveau. In 2021 heeft hij bijna alles gereden wat er te rijden viel: de BNL, de BMC het NK, sommige EK`s en ook nog de Golden Trophy, afgelopen november. Of hij er klaar voor is? Zeker weten. Natuurlijk is het niveau hoog in de DD2 klasse maar wij tippen hem zeker voor een kansrijke top tien positie.

 

DD2 Max Master

 Alias "the fastest baker of Flanders" behoeft eigenlijk geen introductie. De 51 jarige sympathieke coureur uit Bonheiden is een graag geziene gast in de Paddock. Carl is een fanantiekeling. Altijd goed gemutst en heeft altijd tijd voor een praatje. Naast zijn drukke bestaan met het runnen van vele bakkerij-winkels is karting zijn uitlaatklep. En dat hij bij de top behoort laat hij vaak zien door zelfs de 'jonge honden' in de DD2 klasse voor te blijven.

(Carl Cleirbaut, na het behalen van het BNL Karting Series Kampioenschap in Genk)